Sfertul de finală pe care Horia Tecău îl joacă azi la Roland Garros alături de Robert Lindstedt capătă o valoare dublă. Pe lângă posibilitatea de a ajunge la un pas de finală, Tecău are ocazia de a deveni primul român din noul mileniu care urcă în top 10. Ultima ispravă de acest gen îi aparține Irinei Spârlea, în 1997, când a ajuns până pe locul 7 mondial în clasamentul WTA.
Horia Tecău este genul de personaj care tace și face, care se ghidează după strategia pașilor mărunți. Cea mai bună dovadă este chiar parcursul românului în circuitul ATP. În 2009 a jucat prima finală din carieră, anul trecut a simțit în premieră la seniori ce înseamnă prezența în ultimul act al unui turneu de Grand Slam la Wimbledon, iar acum are șansa de a urca în topul celor mai buni zece jucători din lume la dublu.
Aflat pe locul 15 în ATP înainte de Roland Garros și fără niciun punct de apărat, Horia a „săltat” deja pe locul 12 în urma parcursului de până acum. Cu 360 de puncte i-a depășit pe Matkowski, Fyrstenberg și Marach, care au părăsit deja competiția, dar au și pierdut puncte importante după sferturile atinse în 2010. O nouă reușită la Roland Garros, adică o victorie în sferturi, i-ar aduce lui Tecău un surplus de 360 de puncte, cu care i-ar „devasta” pe Paes și Petzschnner, dar și pe Quereshi și Bopanna, ultimii doi dacă nu trec de frații Bryan în aceeași fază a turneului.
Nestor și „Bestia” Mirnyi, ultimul bastion
Șansa lui Horia Tecău este legată, pe moment, de sfertul pe care îl va disputa în compania favoriților secunzi la Paris, Max Mirnyi și Daniel Nestor. Primul este asimilat ca fiind o „Bestie”, iar canadianul este chiar unul dintre cei doi învingători la dublu, în 2010, pe atunci în echipă cu Zimonjic. Privind statistica, dublul româno-suedez nu are cifrele de partea lui. Tecău și Lindstedt au pierdut de două ori în acest an cu Mirnyi și Nestor, la Miami (sferturi) și Barcelona (optimi). Într‑un interviu acordat pentru ProSport înainte de a pleca la Roland Garros, Horia ne anunța că și-ar dori să-i evite pe cei doi tenismeni cel puțin până în sferturi, lucru care s-a și întâmplat, catalogându-i periculoși și din cauza experiențelor trecute. Există totuși și un precedent fericit. Max Mirnyi a fost doborât de Tecău și Lindstedt la Wimbledon în 2010, în faza optimilor, belarusul fiind în pereche cu Bhuphati. Vor reuși și acum?
Andrei Pavel este ultimul român care s-a apropiat de Top 10 în ultimul deceniu, locul 13, atins pe 25 octombrie 2004
Djokovic, la o victorie de șefia ATP
Novak Djokovic (foto) s-a calificat fără a intra pe teren în semifinalele turneului de simplu, după ce adversarul său din sferturi, Fabio Fognini, s-a retras din cauza unei accidentări. Astfel, sârbul mai are nevoie de o victorie la Roland Garros pentru a deveni cel mai bun jucător al lumii, indiferent de ce va face actualul lider, Rafael Nadal. Cel mai probabil, Djokovic (41 de victorii consecutive în acest an) ar trebui să treacă în semifinale de Roger Federer, elvețianul având încă un hop de trecut pentru a ajunge în acel punct, sfertul cu Gael Monfils.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER